
Zdravi recept by Mišel Doskočil
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Potrebne namirnice za izradu jela:
- 300 g pilećih prsa
- 250 g šampinjona ili bukovače
- 200 g ječmene kaše
- 2 kom srednjeg crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice svježeg peršin lista
- 2 male žlice svinjske masti
- 1 žlica maslaca, neslanog
- ½ šalice bijelog vina
- 5 šalica pilećeg temeljca
- ½ šalice slatkog vrhnja za kuhanje
- sol, papar
Priprema sastojaka:
Luk i češnjak usitnimo, pirjamo na malo svinjske masti, dodamo šampinjone narezane na ploškice. Zatim dodamo ječmenu kašu (koju smo dan prije namočili u vodi) i malo po malo dolijevamo s pilećim temeljcem i kuhamo uz neprestano miješanje. Začinimo solju i paprom te dodamo bijelo vino.
Pileća prsa za to vrijeme narežemo na manje kockice te na malo svinjske masti prepržimo da se meso dobro zatvori i porumeni. Na polovici kuhanja rižota, dodajemo piletinu te pirjamo sve dok kaša ne bude al dente (treba se osjetiti pod zubom).
U gotov rižoto od ječmene kaše dodamo jednu žlicu maslaca i po želji slatkog vrhnja, te na kraju posipamo svježe sjeckanim peršinom .
** Ovakav rižoto možemo pripremiti i sa svježim vrganjima, mesom divljači ili junećim mesom – samo je stvar izbora!

Dobar tek!
Recept možete pogledati i na našem YouTube kanalu: Prigorski rižoto
#zdravokrizevci #samodomace