
Zdravi recept by Mišel Doskočil
Vrijeme pripreme: do 40 min
Broj porcija: 4-6
Potrebne namirnice za izradu jela:
- 1 kg tikve: butter ili hokaido
- 3 mrkve
- 3 krumpira
- 2 crvena luka
- 1/2 zelene paprike
- 2 grančice svježeg peršina
- 2 grančice celera- štapke
- 1 žlica maslaca
- 100 g kuhanog kravljeg sir
- ½ šalice bučinovog ulja
- 1 jaje
- ½ šalice glatkog brašna
- ulje
- ½ krušnih mrvica
- sol, papar
- maslac
- jogurt čvrsti
Priprema sastojaka:
Tikvu očistite i narežite na manje kockice. Mrkvu, krumpir i luk ogulite i narežite na manje komade, a polovicu zelene paprike narežite na sitnije kockice.
Narezano povrće stavite i lagano prepržite u tavi na maslacu, ulijte temeljca tako da ga prekriva 3 centimetra iznad te stavite kuhati.
Dodajte sol te sitno nasjeckani celer i peršin. Kuhajte dok povrće ne omekša, odnosno dok se krumpir ne raspada pri dodiru vilicom.
Kada je povrće skuhano, odlijte većinu vode i sastojke usitnite štapnim mikserom. Ovisno o tome želite li gušću ili rjeđu juhu, polako dolijevajte prethodno odlivenu vodu ili temeljac (pileći).
Dodajte pola žlice maslaca i dobro izmiješajte.
Kuhani kravlji sir aromatizirajte s bučinim uljem te ga uvaljajte u brašno, jaja i mrvice i lagano ispohajte do rumene boje.
Prije samog serviranja u tanjuru dodajte dvije žlice čvrstog jogurta te gotovu juhu od buče, zatim uložite pohani kravlji sir, a za poseban okus dodajte i popečene sjemenke tikve (oguljene).
Dobar tek!
Recept možete pogledati i na našem YouTube kanalu: Krem juha od buče
#zdravokrizevci #samodomace